Et illeluktende innlegg

Den beste måten å unngå forstoppelse på, er å sørge for at avføringen har perfekt konsistens.

Avføringen er nemlig den beste og mest umiddelbare kvitteringen på at kroppen vår fungerer som den skal. Det tar rundt 15 timer for maten å passere gjennom kroppen. Maten, som fordøyes i magesekken, går videre herfra til tynntarmen, hvor så mye næring som mulig tas opp. På dette tidspunktet er den fordøyde maten nærmest som en suppe.

Når maten når tykktarmen, er det meste av væsken sugd ut, men også i tykktarmen tas siste rest av næring opp innen maten, som nå er avføring, forlater kroppen.

Vi setter rompa det hvite gull

Imidlertid kan balansen i dette innvortes økosystem lett forstyrres av en rekke faktorer, deriblant stress, forurensing, elektromagnetiske forhold, usunn mat og drikke, medisinering, røyking og eksponering for giftstoffer. Når tykktarmen fungerer dårlig eldes kroppen raskere. Kroppen blir langsomt forgiftet.

 Den perfekte, sunne avføring skal være lett å gjøre seg av med, være svakt S- eller bananformet, henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen. I tillegg har den perfekte avføring lite lukt.

Enten avføringen kommer som små kuler eller som en pølse sammensatt av kuler, tyder dette på at fordøyelsen din er treg og at du har altfor lavt inntak av fiber og vann.

Spis derfor ting som svisker, linfrø, frukt og villris og unngå lette karbohydrater og sukker.

Fiber à la linfrø

Om avføringen er bløt betyr det at kroppen ikke suger opp væsken i avføringen og kan enten tyde at du spiser usunt eller, om det et regelmessig problem, at du har en matintoleranse. Forsøk dessuten å øke fiberinntaket og spise næringsrik mat og se hvilken effekt det har.

Før eller senere får de flest øye på en slangelignende avføring i skålen. Dette oppstår fordi passasjen som slipper avføringen ned i endetarmen spennes og produser en lang, tynn avføring. Er dette vedvarende, derimot, kan det noen ganger tyde på tykktarmskreft, hvor en svulst tar opp mer og mer plass og former avføringen slik.

Visse mattyper inneholder fiber som kroppen mangler enzymer til å bryte ned. Derfor kan man finne ufordøyd mat i avføringen. Denne fiberen finnes blant annet i det ytre skallet på maiskorn og er grunnen til at disse kommer ut som de kom inn. Ufordøyd mat er generelt ikke noe problem med mindre det kommer i samband med vedvarende diaré og vekttap.

Diaré skyldes oftest virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakterier. Mikroorganismer irriterer slimhinnen i tykk- og eller tynntarmen, og væskeinnholdet i avføringen blir abnormt stort. Det er derfor viktig å erstatte denne væsken ved å drikke mye vann.

En hvit leirefarget avføring kan være et tegn på mangel på galle i avføringen, som i sin tur kan være et resultat av en stopp i gallepassasjen.  Hvit avføring kan også være symptom på andre problemer så kontakt lege.

Grønn mat som spinat kan sette farge. Det kan også tyde på en irritert tykktarm eller endret bakterieflora. Er avføringen grønn og løs samtidig som du har feber og magesmerter, bør du kontakte lege. Husk også at antibiotika kurer kan forstyrre balansen med tarmbakteriene, så drikk melkeprodukter med god bakteriekultur( probiotika ) etter en slik kur.

Spiser du jerntabletter eller mat med høyt jerninnhold kan dette farge avføringen svart. Til og med rødvin kan gi mørk, nesten svart avføring. Det kan også tyde på blødninger høyt opp i tarmsystemet, så kontakt lege om det er vedvarende.

Er avføringen gul, rennende, fet og ekstremt illeluktende skal du kontakte lege. Det kan tyde på problem med bukspyttkjertelen, galleblære eller leveren, som normalt skal hjelpe kroppen å fordøye fettet vi spiser.

Vi er jo alle enige om av avføring er noe vi ikke snakker om. Men alle har en mening om hva en normal avføring er. Og alle mener jo at sin egen avføring er normal og det kommer selvsagt av at man har hatt det slik i mange år.

Men følg med hva slags etterlatenskaper som havner i det hvite gull heretter. Dvs hva som havner i porselen skåla etter noen timer.

Håper dere ikke ble uvel av dette 🙂

Reklamer

10 kommentarer

Filed under Litt av hvert

10 responses to “Et illeluktende innlegg

 1. Nei nei, dette tåler vi! Så du programmene om Gillian McKeith når de gikk på TV? Hun som slanker folk og sjekker bla. avføringen deres for å se hvordan fordøyelsen deres fungerer, hva de spiser feil osv.. Kjempegøy! 😀

  • Ja det fulgte jeg med på. Jeg satt med penn og papir og så på det programmet. det har vært et tilsvarende program senere. Tror det het Diet doctors. Det var i samme stil.

 2. sundforsjov

  Blev overhovedet ikke uvel – nærmere godt informeret igen 🙂

 3. Satt å tygget i meg et stykke av påskens eneste utskeielse (hjemmelaget engelsk fruktkake som har godgjort seg i 14 dager)mens jeg leste dette, så her er det ingen problem med apetitten.
  Veldig bra innlegg. Jeg har tatt faget Kostholdsveileder på Medisinfagskolen og kjenner igjen mye av det du skriver om. Gleder meg til fortsettelsen 🙂

 4. Synes dette er kjempe spennende 😀

 5. Une

  Veldig fint og oversiktelig innlegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s